STOPAJ İADESİ NEDİR ?
Stopaj iadesi, Serbest Meslek Erbaplarını ilgilendiren bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Serbest Meslek Erbapları denilince akla sermayeden ziyade şahsi, ilmi ve mesleki bilgisini kullanan kişiler gelmektedir. Bu kişilere örnek olarak Avukatlar, Mali Müşavirler, Doktorlar, Diş Hekimleri, Mimarlar, Mühendisler, Diyetisyenler, Fizyoterapistler gibi meslek grupları gelmektedir.
Bu yukarıda saymış olduğum meslek mensupları mesleki faaliyetlerinden dolayı kazancı elde ettikleri zaman müşteriye elektronik serbest meslek makbuzu düzenlemektedirler. Fatura düzenleyen vergi mükelleflerinden farklı olarak elektronik serbest meslek makbuzlarında stopaj kavramı karşımıza çıkmaktadır. Örneğin bir avukat elektronik serbest meslek makbuzu düzenlediğinde makbuzda görünen stopajını hizmet verdiği karşı taraf vergi dairesine avukat adına ödemekle yükümlüdür. İşte bu sebepten ötürü Stopaj iadesi kavramı karşımıza çıkmaktadır. 1-31 MART tarihleri arasında gelir vergisi beyannamesi gönderildikten sonra stopaj iadesi için mali müşavir tarafından vergi dairesine başvuru yapılmakta bu başvuru sırasında GEKSİS raporuna da müracaat edilmektedir. GEKSİS raporu ertesi gün internet vergi dairesinde oluşturulmaktadır.
Bu GEKSİS raporunda bazı eksiklikler ortaya çıkmakta olup genelde yatırılmayan stopajlarla ilgili bildirimlerden oluşmaktadır. İşte bu bildirimlerde genelde karşımıza çıkan stopajlarını yatırmayan şirketler ve kamu kurumlarına kesilen stopajlı serbest meslek makbuzlardır. Mali müşavirin ilk olarak yapması gereken bu stopajları yatırmayan şirketleri aramak ve muhasebe bölümlerine bu durumu bildirmektir. Eğer karşı taraf düzeltme beyannamesi vermeyi kabul ediyorsa sorun yoktur. Aksi halde bağlı bulunulan vergi dairesine dilekçe verilip karşı tarafa stopaj vergisi resen tahakkuk ettirilebilir ya da alacaktan vazgeçilebilir. Vazgeçme durumunda tenzil dilekçesi yazılıp bağlı bulunulan vergi dairesine gönderilebilir.
Kamu kurumlarının ödemiş olduğu stopaj kesintilerine de ilgili defterdarlık ve mal müdürlüklerinden ulaşılabilmektedir. Bu yerlerden ödeme dekontları alınabilmektedir. Yalnız genelde mükellefin şahsına bu dekontlar verilebilmektedir. Tüm bu eksik belgeler temin edildikten sonra bu belgeler bağlı bulunulan vergi dairesine gönderilir. Ve stopaj iadesi sürecimiz tekrardan başlamış olur. Vergi dairesinin yoğunluğuna göre bu stopaj iademiz ilgili vergi dairesinin muhasebe departmanına gönderilir. Bizim vadesi geçmiş bir vergi borcumuz varsa ilk planda bunların ödemesi gerçekleşir.
Arta kalan alacağımız vergi dairesinin emanet defterine aktarılır. Bu alacak daha sonraki vergi borçları için kullanılabilir. Tüm bu süreçler stopaj iade sürecinden tam olarak bilgi sahibi olan mali müşavirler tarafından dikkatli bir şekilde yürütülmelidir. Yıl içerisinde yapılan muhasebe kayıtlarının düzgün bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu kayıtlar eğer yanlış yapılırsa düzeltme beyannameleri gönderilmesi gerekebilir. Bu da mükellef için ekstra masraf ve stopaj iadesini alamama olasılığının ortaya çıkması demektir. Genelde bu alacak vergi borçlarımızın ve vergi cezalarımızın mahsubuna kullanılmaktadır.
Benzer Yazılar
Anonim şirket ve Limited şirketler arasındaki farklılıkları bu blogda işlemek…
a.Değerli konut vergisinin mükellefi, mesken nitelikli taşınmazların maliki, varsa intifa…
Bina ve arazi vergisi oranları; ● Bina vergisinin oranı meskenlerde…
110.000 TL'ye kadar % 15 230.000 TL'nin 110.000 TL'si için…