HİZMET İHRACATINDA GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ MUAFİYETİ
Ülkemizde bazı mesleklerin yurtdışına yapmış olduğu hizmet ihracatında ciddi ölçekte vergi muafiyetleri getirilmiştir. Bu sayede Ülkemize döviz girişinin de artması hedeflenmiştir. Hem de genç girişimcilerin teşvik edilmesinin önü açılmıştır. Hizmet İhracatında bazı meslek gruplarına sağlanan vergi muafiyeti hem Gelir Vergisi hem de Kurumlar Vergisi alanlarında geçerlidir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunda Diğer İndirimler başlığının 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının 13 numaralı bendinde Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi ve ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirlenen mesleki eğitim alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %80’i gelir vergisinden istisnadır. Bu indirimden yararlanabilmesi için fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi gereklidir. Şahıs işletmelerinin NACE kodları yukarıdaki sayılı faaliyet kollarından birisi olmak zorundadır.
Kurumlar Vergisi kanununda da indirimden faydalanabilecek şirketlerin ana sözleşmelerinde yazılı esas faaliyet konusu başlıklı bölümünde; ilgili şirketlerin ana sözleşmelerinde yazılı esas faaliyet konuları arasında mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi, mesleki eğitim, eğitim ve sağlık hizmetleri sunmak olması gerektiği belirtilmiş olup aynı istisna oranları Kurumlar Vergisi mükellefleri için de geçerlidir. Yurtdışından gelen paranın tümünün Türkiye’ye yabancı para cinsinden ilgili vergilendirme döneminde getirilmesi de ayrı bir şarttır.
Maddeler halinde özetleyecek olursak indirimden faydalanma şartları;
- Şahıs şirketlerinin NACE kodlarında, Sermaye şirketlerin de ana sözleşmelerinde yazan esas faaliyet konularının yukarıda sayılı meslek konularına uygun olması,
- Hizmetin Türkiye’den münhasıran yurt dışı mukimi kişi veya kurumlar için yapılmış olması,
- Faturanın yurtdışında yerleşik olan kişi ve kurumlara düzenlenmiş olması,
- Türkiye’den verilen bu yukarıda sayılı hizmetlerden yurt dışında yararlanılması,
- Paranın Türkiye’ye döviz olarak getirilmesi gerekmektedir.
Bu teşvik yurtdışı hizmet faaliyetlerine girişimcilerin yönelmesine çok büyük katkı yapıyor ve yurtdışından döviz girmesiyle hizmet ihracatının artmasına katkıda bulunuyor. Bunun yanında genç girişimci teşvikinden yararlanabilecek mükellefler ekstra teşviklerden de yararlanabilmektedir.
Benzer Yazılar
Anonim şirket ve Limited şirketler arasındaki farklılıkları bu blogda işlemek…
a.Değerli konut vergisinin mükellefi, mesken nitelikli taşınmazların maliki, varsa intifa…
Bina ve arazi vergisi oranları; ● Bina vergisinin oranı meskenlerde…
110.000 TL'ye kadar % 15 230.000 TL'nin 110.000 TL'si için…