E-FATURA NEDİR?
E-FATURA kağıt faturanın elektronik ortamda düzenlenmiş şeklidir. Ülkemizde GİB platformu aracılığıyla e-fatura kesen taraf tarafından kesilene gönderilebilmektedir. Görünüş olarak kağıt faturanın aynısıdır. E-fatura mükelleflerinin birbirlerine düzenlemiş oldukları faturalar E-fatura olarak düzenlenirken E-fatura mükellefleri tarafından E-fatura mükellefi olmayan kişilere düzenlenen faturalar E-Arşiv Fatura olarak düzenlenmektedir.
E-faturaların, mükellefleri tarafından 10 yıl elektronik, manyetik veya optik ortamlarda saklanma zorunluluğu bulunmaktadır. Bir yetkili entegratör firma aracılığıyla da bu saklama işlemi güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir. E-Arşiv faturaların da kağıt ortamda imzalı bir şekilde 10 yıl saklanma zorunluluğu vardır.
E-fatura mükellefi olma sınırı(2023):
a. Brüt satış hasılatı 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL ve üzeri olan
mükelleflerin sektör ayrımı olmaksızın,
b. Gerek kendi siteleri gerekse de internet satış platformları üzerinden veya her türlü elektronik
ortamda mal veya hizmet satışı gerçekleştiren mükelleflerden 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanların,
c. Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanların Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanların 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya veya e-arşiv faturaya 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren e-defter uygulamasına geçmeleri gerekmektedir.
Tüm bu faaliyetlerle ilgili olarak size danışmanlık yapmaktan mutluluk duyarız.
Benzer Yazılar
Anonim şirket ve Limited şirketler arasındaki farklılıkları bu blogda işlemek…
a.Değerli konut vergisinin mükellefi, mesken nitelikli taşınmazların maliki, varsa intifa…
Bina ve arazi vergisi oranları; ● Bina vergisinin oranı meskenlerde…
110.000 TL'ye kadar % 15 230.000 TL'nin 110.000 TL'si için…